Biztosítsa egészségét E-vitamin pótlással
Az E-vitamin az egyik leghatásosabb zsíroldékony antioxidáns. Többek között védhet a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekkel szemben, és mivel sejtszinten fejti ki hatását, az öregedés folyamatát is lassíthatja. Az E-vitamin legfontosabb szerepe a sejthártya védelme. Ez a vitamin elősegíti az LDL-koleszterin lebontását, megelőzi a vérrögök kialakulását, és akadályozza a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat.
Szakemberek szerint az E-vitamin-készítmények szedése 25-50%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, és megelőzi az anginás mellkasi fájdalmat. A vitamin amellett, hogy az érrendszer védelmét biztosítja, főszerepet játszik a szívbetegségek kezelésében, az agyvérzés utáni lábadozásban. Mivel megköti a rák keletkezésében és terjedési folyamatában is felelős szabad gyököket, illetve védi a sejthártyát, igen nagy szerepet játszhat a rák megelőzésében. Az E-vitamin az immunrendszer normális működéséhez is nélkülözhetetlen. Hatásos a Parkinson-kór kezelésében, késlelteti a szürke hályog kialakulását és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását. A bőrsérülésekre is hatásos, elősegíti a sebgyógyulást. Az ajánlott napi E-vitamin-mennyiség nőknek 8 mg, férfiaknak 10 mg. Hiánya idegrendszeri zavarokat, izomgyengeséget, csökkent vörösvérsejt élettartamot, májsejt elhalást, látásgyengülést okozhat.
A zsírszövetek és a máj raktározza, viszont zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő, ezért ilyen esetekben ajánlott táplálék-kiegészítő formájában történő bevitele (figyeljünk arra, hogy „d” jelzés utal a természetes formára (például d-gamma-tokoferol), míg a “dl” jelzés a szintetikus formára (például dl-alfa-tokoferol).
Az E-vitamin azonban rengeteg széles körben népszerű táplálékban megtalálható. A zöld ételek legtöbbje tartalmazvalamilyen mértékben E-vitamint. Az állat bensőségek közül a máj, magas vastartalma mellett ebből a vitaminból is sokat tartalmaz. A friss, nyers spenót tömve van vitaminokkal, ezek közül hármat tartalmaz igazán nagymértékben, A, C és E-vitamint. A petrezselyem, brokkoli és dió is magas E-vitamin forrás, amit érdemes beépíteni a mindennapi táplálékaink közé.
További étrend-kiegészítő készítményeket ajánlhatnak hozzáértő munkatársaink, akik készséggel segítenek Önnek abban, mivel tudja pótolni a szervezetéből kiürült E-vitamint, vagy a szükséges mennyiséget.